Spierzchnięte i pękające usta nie tylko wyglądają nieestetycznie, ale potrafią być także prawdziwym utrapieniem. Spierzchnięte usta mogą wskazywać na poważne schorzenia Choroba Leśniowskiego-Crohna to choroba zapalna jelit, która może powodować objawy takie, jak suchość warg, obrzęki lub pęknięcia w kącikach ust. Spierzchnięte usta mogą [...]
Coraz częściej czytamy informacje, które wskazują na to, że wykorzystanie zbyt dużej ilości czasu w pozycji siedzącej zagraża Twojej sylwetce. Konsekwencje dotyczą nie tylko tego, jak układać się będzie Twoje ciało np. w chodzie, czy podczas treningu, ale i wpływać będzie na Twoje zdrowie. Podsumowanie Pozycja siedząca wykazuje szereg negatywnych [...]
W ostatnich latach, wraz z rozpowszechnieniem mediów masowego przekazu, obserwuje się wzrost zainteresowania różnorodnymi trendami dietetycznymi, które często promowane są jako proste i skuteczne rozwiązania na poprawę stanu zdrowia oraz sylwetki. Do najbardziej popularnych należy picie wody z cytryną lub octem jabłkowym na czczo. Chociaż te [...]
Waleriana inaczej znana jako kozłek lekarski (Valeriana officinalis) to bylina od wieków znana i ceniona za swoje potencjalne właściwości lecznicze. Występuje w Europie i Azji, a jej korzeń jest wykorzystywany w medycynie naturalnej od czasów starożytnych. Dzięki swoim potencjalnym korzyściom zdrowotnym waleriana stała się popularnym dodatkiem do [...]
Szałwia hiszpańska, potocznie nazywana nasionami chia, jest gatunkiem rośliny z rodziny jasnotowatych. Pochodzi z okolic Meksyku i Ameryki Środkowej. Słynie ona z wyjątkowych wartości odżywczych. Jako jedna z niewielu roślin zawiera spore ilości kwasów tłuszczowych omega 3, co przy wzroście popularności i coraz niższej cenie stawią ją w szeregu [...]
[...] że ilość protein zawartych w mięsie jest ilością stałą i niezależnie od sposobu rozdrobnienia w jamie ustnej jest to białko w pełni wykorzystane przez nasz organizm, a jego trawienie rozkłada się w czasie. Jednak francuscy naukowcy przedstawili badanie, w którym sugerują, że jakość żucia mięsa będzie miała wpływ na ilość wykorzystanych [...]
Pływanie, boks, kulturystyka, tak jak i każdy inny sport, wymaga kontroli oddechu. Głębokie, świadome oddychanie zwiększa wytrzymałość, poprawia wydolność płuc, zmniejsza stres oraz dobrze wpływa na kondycję fizyczną. Oddychanie jest niedocenianą praktyką, która odgrywa ogromną rolę w każdym treningu. Od poprawy pewności siebie po budowanie siły, [...]
Macierzanka tymianek (Thymus vulgaris L.) to roślina o wielu zastosowaniach kulinarnych i leczniczych. W medycynie wykorzystuje się przede wszystkim olejek z tymianku, natomiast ziele tymianku stanowi lubianą i zdrową przyprawę używaną do aromatyzowania zup, sosów, mięs czy sałatek. Czy preparaty z tymianku mogą pomóc w leczeniu różnych chorób? W [...]
[...] silnego środka zwężającego naczynia krwionośne. Podsumowując Palenie tytoniu jest całkowicie nieopłacalne dla sportowców, m.in. dlatego, iż może skutecznie zakłócić trawienie i wchłanianie pokarmu, zaburzyć sen (dokuczliwa zgaga pojawia się w godzinach nocnych, znacznie upośledzając jakość snu) oraz wpływać na komfort treningu. [...]
[...] białka. Obecnie opcją minimum jest dodatek WPC. Nierzadko spotykane są blendy na bazie WPC i WPI, a czasem nawet dodatek kazeiny lub albuminy, co ma zapewnić stopniowe trawienie. Jaki gainer wybrać? Przede wszystkim główny podział gainerów odnosi się do ich zawartości procentowej. Wyróżniamy produkty o zawartości: 10% białka, które polecane [...]
[...] krwi, oprócz tego zwiększają wydolność i wytrzymałość mięśni. Natomiast betaina, czyli barwnik znajdujący się w burakach, ma działanie antyoksydacyjne oraz wspomagające trawienie. Często sportowcy piją sok z czerwonych buraków przedtreningowo, jako naturalny wspomagacz dla pracy mięśni, dający podczas wysiłku swoisty efekt pompy mięśniowej. [...]
[...] grzybów, spróbuj zrobić wywar z suszonych grzybów albo wykorzystaj do potraw suszone, namoczone uprzednio grzyby. Co jeszcze możesz zrobić, aby zmniejszyć wzdęcia i ułatwić trawienie? Pij dużo wody, aby wspomóc perystaltykę jelit i włącz do swojej diety produkty probiotyczne. Unikaj nadmiaru cukru, ponieważ może to zaburzyć równowagę mikroflory [...]
[...] HDL). Chociaż w warunkach fizjologicznych cholesterol i trójglicerydy są niezbędne do syntezy hormonów steroidowych (np. płciowych), czy kwasów żółciowych (np. regulujących trawienie i wchłanianie), to istnieje szereg czynników, które poprzez zaburzenia transportu lipidów prowadzą do zjawisk patofizjologicznych. Czynnikami związanymi ze stylem [...]
Swego czasu wykorzystanie węglowodanów w diecie było mocno demonizowane, co zawdzięczamy pojawieniu się diet typu Paleo. Uważane były one nie tylko za wroga zdrowia, ale i sportowej sylwetki. Jednak po 2-3 latach tendencja zaczyna się stabilizować, a węglowodany znów zaczynają gościć na talerzach osób trenujących zwłaszcza tych, którym zależy na [...]
Z pewnością każdy słyszał o negatywnych skutkach spożywania żywności typu fast food. Wysoka kaloryczność, duża zawartość soli, cukru, niezdrowych tłuszczy nie ma pozytywnego wpływu ani na naszą sylwetkę, ani zdrowie w szerokim tego słowa znaczeniu. Taki styl odżywiania sprzyja nadwadze, otyłości, cukrzycy typu 2, chorobom serca, a nawet [...]
Myśląc o białku jako wartości odżywczej, większość z nas w pierwszej kolejności wymieni mięso. Wiadome jest, że jest ono potrzebne do życia, prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Oprócz mięsa znajdziemy je także w rybach, jajach, nabiale i niektórych produktach roślinnych. I całe szczęście, ponieważ wśród naszego społeczeństwa jest [...]
Kiedy próbujesz zadbać o swoją dietę, ostatnią rzeczą, o jakiej myślisz, to pozostałości pestycydów na świeżych produktach, które zjadasz. Niestety większość kupowanych przez nas owoców i warzyw zawiera ślady pestycydów. Bezpieczne zdają się jedynie te organiczne, aczkolwiek też nigdy nie wiadomo… Podsumowanie Owoce i warzywa są dla ciebie dobre [...]
[...] jest sprawdzić samodzielnie, jak poszczególne rodzaje posiłku wpływają na łaknienie. W moim przypadku doskonale sprawdzają się posiłki bogate w tłuszcze, które spowalniają trawienie i osłabiają poposiłkowy wyrzut insuliny. Nie jest powiedziane, iż w Twoim przypadku będzie podobnie. Warto pamiętać, iż osoby, które regularnie dostarczają np. 1,4 [...]
Nie ulega wątpliwości, że niedobory magnezu w diecie osoby dorosłej, jak i nastolatków, wiążą się z przykrymi konsekwencjami dla całego organizmu. Jego udział w diecie jest ważny, ze względu na szereg czynności, jakie pełni. Zazwyczaj początkowe fazy niedoboru magnezu powiązane są z występowaniem drżenia mięśni, głównie np. powiek, co jest dla nas [...]
[...] nie, warto byś zadbał o ruch w czasie świąt. Codzienny, długi spacer na świeżym powietrzu sprawi, że będziesz czuć się dużo lepiej. Poprawi się Twoja wrażliwość insulinowa i trawienie. Długi spacer pozwoli Ci spalić nieco kalorii. Przebywanie na świeżym powietrzu dotlenia organizm, a ruch poprawia krążenie. Spacer będzie również świetną okazją do [...]